OVER ERIK BECKING

Militair, historicus, schrijver

Erik is geboren op 27 september 1953 als oudste zoon van twee Indo-pioniers in Manokwari, Nieuw-Guinea. Hij groeide op in het paradijs tussen de Papua’s. Met tegenzin vluchtte hij eind 1962 met zijn familie naar Nederland. Wat blijft zijn de herinneringen en Eriks verlangen naar zijn geboorteland, verstrengeld met zorgen om zijn Papua-vrienden.

Berooid kwamen zij hier aan, werden gehuisvest in een barakkenkamp en hebben zich een plaatsje in de maatschappij bevochten. De familietraditie getrouw is Erik na de middelbare school beroepsmilitair geworden, om als Kapitein na een carrière van twintig jaar voor een ander vak te kiezen. Zijn behoeften volgend, dat houdt in; zich inzetten voor een betere wereld, is hij in de milieubranche terecht gekomen. In het belang van dat milieu, ten bate van werkgelegenheid en armoedebestrijding is hij het Friese kringloopbedrijf Estafette begonnen. 

Een probleem was het afleren van onhebbelijkheden, die in de tropen en in de beginperiode in Nederland nuttig waren, want ondanks de armoede had het grote gezin altijd te eten. In de kelder stond een vriezer vol konijnen, fazanten, eenden en allerlei soorten vis. Bij elkaar gestroopt en gevist door de jongens van Becking.

Erik had ook een interesse die later van belang bleek te zijn, namelijk die in verhalen en achtergronden. Overal waar volwassenen ervaringen uitwisselden of discussieerden, daar was hij als jongetje in de buurt, genoot en sloeg alles op. Hijzelf maakte natuurlijk ook het nodige mee, het land van de Papua’s was één spannend jongensboek.

In Nederland merkte hij dat er onder zijn vrienden, collega’s en familie veel belangstelling bestond voor zijn verhalen over het leven in de jungle van Nieuw-Guinea. Toen hij tien jaar later soldaat werd, lag hij soms halve nachten te vertellen aan zijn maten op de legeringskamer. Al vroeg nam hij zich voor de geschiedenis van zijn familie in een boek vast te leggen en begon aantekeningen te maken. Leemten in kennis vulde hij op door onderzoek in de archieven.

In 2016 ging hij met pensioen, kreeg de mogelijkheid aan zijn boek te werken en op 1 juni 2020 bracht de Uitgeverij Opapoea het boek ‘Tussen twee Vuren’ uit.

Hij is nu bezig met; biografie Kapitein KNIL L. Th. Becking, historisch onderzoek Nederlands-Indië, Papua-rechten en individuele ondersteuning.

Email: info@opapoea.nl

Scroll naar boven