Drama Kerstavond 1946

Terwijl zijn vrienden zongen….

De oorlog duurde in alle hevigheid voort. De peloppers terroriseerden heel Sumatra en in het gebied van de ‘Bernhard Bastaards’ werden konvooien beschoten, wegen gebarricadeerd, telefoonleidingen doorgeknipt, plantages aangevallen en de inheemse bevolking vermoord. Zij dwongen het bataljon tot een voortdurende en zware anti-guerrilla waarin het veel verliezen leed. Even rust in de stad zat er niet in.

Ook kerst moest te velde worden doorgebracht, want verslappen konden ze niet, versterkingen waren er niet. Zo moest de administrateur met zijn schrijfmap de stellingen langs om enkele mensen blij te maken met het positieve besluit om als beroeps nog zes jaar het uniform te mogen dragen. De vier musketiers Joop Schweck, Frits Mosselman, Karel Becking en Henk van den Berg tekenden op 24 december 1946 in de bossen rond Medan het contract waarmee zij zich vrijwillig verbonden voor zes jaren bij het KNIL, ingedeeld bij het IV Bataljon Infanterie, de Bernhard Bastaards.
 
De zon zakte achter de heuvels, het werd kerstavond en de musketiers waren blij dat ze nog heel lang bij elkaar zouden zijn. De vijand in de omgeving leek verslagen, dus ze maakten een kampvuur en trokken flessen bier open om kerst te vieren. Daar zaten ze gezellig rond dat vuur en zongen liedjes over herdertjes en engelen.
 
Karel dronk geen bier maar air djeruk. Hij moest pissen en liep naar de andere kant van de woudreus.
 
Zijn vrienden zongen ‘STIHHILLE NACHT… HEILIGE NACHT…’ hij wilde lachen om de valse hoge toon van Frits, maar werd tegen de vlakte geblazen door de luchtdruk van een enorme explosie, heel dichtbij… aan de andere kant van de boom… hij lag versuft tussen de planten, maar was snel weer bij positieven… rende naar het kampvuur en zag dat de peloppers een voltreffer hadden geplaatst… een mortiergranaat midden in het kampvuur.

Kerstavond 2004... ze zongen STIHHILE NACHT... HEILIGE NACHT... Karel kon daar niet tegen... zocht zijn kamer op... en voegde zich bij zijn maten... SNIK.

Scroll naar boven