STANS MARKS

Het Javaanse vrouwtje uit Noordwijkerhout biedt haar levensverhaal aan aan Tweede Kamer Lid Julius Terpstra

Een dag na zijn verjaardag en een dag na mijn soldatenverjaardag krijgt aanstormend politiek talent, CDA Tweede Kamerlid Julius Terpstra, mijn boek TUSSEN TWEE VUREN uit handen van mijn moeder STANS MARKS. Deels als verjaardagscadeau, deels als bron van informatie over de Nederlands-Indische geschiedenis.

Coronamaatregelen maakten méér niet mogelijk! Geen publiek, geen cameraploeg, geen journalisten! Julius keek zoals altijd naar wat WÈL kon!
 
Moeder en zoon… Julius en zijn vriend Sebastiaan Duivenvoorde, CDA Raadslid Gemeente Noordwijk, als fotograaf… èn de meest symbolische plek ever!
 
Na enkele mislukte pogingen was het afgelopen maandag 22 februari eindelijk zo ver.
 
Stans Marks, achter de demarcatielijn op JAVA heette ze SUHARTI, tegenwoordig ook bekend als ‘HET JAVAANSE VROUWTJE VAN NOORDWIJKERHOUT’, bood Julius haar LEVENSBOEK aan.
 
Plaats van handeling was HEILIGE GROND VOOR DE FAMILIE BECKING; het graf van oorlogsheld en oud KNIL-korporaal KAREL BECKING. Het magische moment vond daardoor plaats in aanwezigheid van de twee hoofdrolspelers uit het boek;
SUHARTI boven de grond… en KAREL BECKING onder hun voeten.
In het persbericht staat onder andere:
 
“Erik’s boek beschrijft in romanvorm de levens van zijn Indische familie ten tijde van de oorlog met Japan, de daaropvolgende “Bersiap”, de bloedige Indonesische Onafhankelijkheidsstrijd en hun vlucht naar en opbouw van Nieuw-Guinea.”
 
Voor Indo’s was deze oorlog niet simpel ‘Wit tegen Bruin’, maar, vanwege de verwevenheid met beide kanten, zeer verwarrend. Het was een incestueuze, wrede strijd waarin broers en neven tegenover elkaar stonden, vochten voor hun leven en constant werden gekweld over de juistheid van hun eigen keuzes.
 
Erik: “Ik sta zeer kritisch in het huidige publieke debat over en onderzoek naar de dekolonisatie van Indonesië.”
 
“De toon gaat te veel langs de huidige meetlat van goed en fout, beperkt zich slechts tot één miniem deeltje van de militaire component en heeft te weinig oog voor de complexiteit van de grootse geboorte van Indonesië.”
 
“In mijn boek probeer ik de geschiedenis van meerdere kanten te belichten en te laten zien dat deze niet zo simpel was en zeker nog láng niet over is.”
 
Julius Terpstra: “Ik wil mevrouw Marks en Erik heel hartelijk bedanken voor het boek over de geschiedenis van Nederlands-Indië en ga deze zeker met veel aandacht lezen.”
 
Napraat bij MOEDERTJE thuis.
Wát wás dát een bijzonder moment! KAROLLA heeft soms toch ook van die hele kleine voordeeltjes. Het maakt vindingrijk en door de verplichte afwezigheid van mensen, ontstaat een serene sfeer. Niet zwaar, allen hebben een glimlach op de bakkes, maar magisch en intiem.
 
En wat was SUHARTI blij met de interesse van ‘hotemetoot’ Julius. Hij stelde exact de juiste vragen… liet haar uitrazen… complimenteerde, aaide… vroeg door. Echt een talent deze gozer!
 
En als hij gelezen heeft wat deze vrouw allemaal heeft meegemaakt, doorgemaakt, heeft overleefd, dan zal hij begrijpen waarom ze is zoals ze is… en zal hij terug komen!
 
De echte, oprechte aandacht van Julius én zijn makker, de bevlogen Noordwijkerhoutse geschiedenisleraar Sebastiaan, deed ons goed!

“In mijn boek probeer ik de geschiedenis van meerdere kanten te belichten en te laten zien dat deze niet zo simpel was en zeker nog láng niet over is.”

Website ontwerp en beheer: Banse Project Management

Scroll naar boven