de koetiller

Hoe geliefd kun je zijn?

 

Ik heb het over ons moedertje, Stans Becking, die morgen 90 jaar wordt. Van ‘bijna dood door Javaanse terroristen’… tot een van de meest-geliefde NOORDWIJKERHOUTERS!
 
Ons moedertje weet niet wat ze meemaakt! Toch is het écht wáár!!
 
Na het fantastische cadeau van het Nederlandse Leger volgde de aubade van BLAASKAPEL DE KOETILLERS!! Allemaal ECHT WAAR!!!
 
Ons Javaanse moedertje was al lang groot fan van die gezellige, Noordwijkerhoutse feestmannen! De wederzijdse liefde kreeg een ‘boost’ door haar verhaal over die JAVAANSE KOETILLER! Echt waar!! Dat verhaal werd haar verteld door haar Opoe Batten. Opoe woonde al haar leven lang in het vulkanengebied op JAVA, dus die kon het weten!
 
Het verhaal luidt als volgt:
Er was eens een SINJO – jongen- die zijn ouders verloor. Kassian, helemaal alleen. Een TANI – boer – in de kampong kon wel een knechtje gebruiken en adopteerde hem.
Op diezelfde dag kreeg de koe van de tani een kalf. MATTI, dood… dacht hij…
De sinjo dacht van niet, nam het kalf stiekem mee naar zijn slaapplek en viel met het kalf in zijn armen in slaap. Ineens schrok hij wakker… het kalf bewoog en wilde opstaan. Blij natuurlijk, die sinjo. Hij mocht het kalf houden als hij hem zelf naar de wei halverwege de vulkaan zou brengen… en terug!
Zo nam sinjo elke dag het kalf op zijn schouders en sjouwde het de berg op en ’s avonds terug. Maar kalfjes worden groot! En zo gebeurde het dat na een tijdje een Javaanse jongeman met een hele koe op zijn rug de berg op sjouwde!
Hij werd de “KOETILLER” genoemd.’
Ik vroeg: ‘Goh Mam, hoe komt U bij dít verhaal?’
Zij; ‘Nou, hier ligt een foto van de KOETILLERS uit ons dorp… een hele gesellige blaaskapel… toen moest ik aan dat verhaal over die KOETILLER op Java denken…!’
Dus… je bent pas NOORDWIJKERHOUTER… als je naast het verhaal van de Noordwijkerhoutse Koetillers, ook dit verhaal kent! Want, Omi, mijn moeder, is geboren op Java, maar woont binnenkort 60 jaar in dit prachtige dorp en is échte Noordwijkerhouter!
 
En wat er vandáág, ‘the day after’ gebeurt!!… de hele dag bloemstukken van lieve NOORDWIJKERHOUTERS!!
ZÓVEEL!!…, dat we een deel naar de graven van onze geliefden op het Kerkhof aan de Herenweg hebben gebracht! Ik denk niet dat iemand daar bezwaar tegen heeft…
 
Karel, Charles en Opa Marks waren óók NOORDWIJKERHOUTERS ❤❤❤
Scroll naar boven