Een familiekroniek over Nederlands-Indie en Nederlands Nieuw-Guinea

ERIK BECKING

TUSSEN TWEE VUREN

Bestel nu je eigen exemplaar van de tweede druk

Bestel het boek

In het boek ‘Tussen twee vuren’ doet Erik Becking filmisch verslag van de avonturen van zijn familie in Indië en Nieuw-Guinea. Hij beschrijft in detail hoe de vredige levens van de families Marks en Becking in Indië wreed worden verstoord als ze te maken krijgen met de Japanse overheersers en later de Indonesische pemuda’s en peloppers, die hen naar het leven staan. Letterlijk en figuurlijk bevinden ze zich ‘tussen twee vuren’ en gebruik makend van hun aanpassingsvermogen en vastberadenheid weten de meesten te overleven te midden van chaos, hongersnood en geweld. Na de soevereiniteitsoverdracht aan de Republiek Indonesië kiezen ze voor een bestaan in het voor Indo’s beloofde land: het ruige Nieuw-Guinea.

Daar treffen de Marksen Karel, zoon van de beroemde KNIL-kapitein L.Th. Becking, stichter van Tanah Merah in het oerwoud van Centraal Nieuw-Guinea. Karel en Constance Marks trouwen met elkaar. Zij genieten van een zorgeloos leven, ondanks de harde strijd om het bestaan. De kinderen Erik, Richard, Milly, Gerda en Jeane wanen er zich in het paradijs. Ze delen het land met hun geliefde Papua’s. Maar Indonesische infiltranten trachten het land te ontwrichten om het vervolgens toe te eigenen.

Uiteindelijk wordt Nederland gedwongen zijn laatste kolonie af te staan aan de Verenigde Naties, die het eiland vervolgens overdragen aan de ‘Republik Indonesia.’ Nederlands-Nieuw-Guinea bestaat niet meer en de familie Becking moet dit aan de indo’s beloofde land ontvluchten. Het afscheid van de Papua-vrienden valt zwaar, en de tocht naar Nederland is onvermijdelijk.

Wat blijft, zijn de herinneringen en Eriks grote verlangen naar zijn geboorteland, verstrengeld met zorgen over zijn Papua-vrienden.

In de eerste plaats een familiekroniek, maar waarin ook het falende optreden van opeenvolgende kabinetten jegens de Indische Kwestie en Nieuw Guinea aan bod komt.

DE INDISCHE KWESTIE IS EEN NEDERLANDSE KWESTIE

"De Indische Nederlanders zijn geofferd voor grotere belangen"

Dr. Marga Klompe (1912-1986)

Minister van Maatschappelijk Werk (1956-1963)

Minister van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk (1966-1971)

Minister van Staat (1971-1986)

Scroll naar boven