Ver weg en toch dichtbij

Interviews voor project Geef een Gezicht

Videoproject 1e generatie Indische Nederlanders

Het is al weer even geleden dat mijn moeder en ik door Carel Banse zijn  geïnterviewd in het kader van het project ‘Ver weg en toch dichtbij’ van de Stichting Geef een Gezicht (voorheen Verbinding door Verbeelding). De beelden zijn gemaakt door het team van Doelgerichter: regisseur Dennis Brussaard en cameraman Michael van Amstel.

Bekijk hieronder de interviews, zoals ze zijn opgenomen in het project.

Beschrijving van het project

De Indische geschiedenis van Nederland kent vele facetten en hoofdstukken. Om dit wat meer tastbaar te maken hebben we hiernaast een tijdlijn geplaatst. 

Hier zijn de persoonlijke verhalen vanuit de direct betrokkenen in beelden geluid te bekijken.

n de video’s komen verschillende facetten en hoofdstukken aan bod.

Op deze manier geven we een gezicht aan een belangrijk onderdeel van onze eigen Nederlandse geschiedenis.

Tijdlijn Nederlands-Indie

Constance Becking-Marks

De lotgevallen van de families Becking en Marks worden uitgebreid beschreven in het boek van zoon Erik Becking: “Tussen twee vuren”. Belangrijkste is dat Constance Becking haar hele leven lang tussen twee vuren heeft geleefd: de Nederlandse kant en de Indonesische kant. Ze moest jarenlang met haar moeder en broers op zoek naar een veilige schuilplaats om te slapen en te verblijven. Het ene moment hielp haar Nederlandse nationaliteit haar; de andere keer juist niet. Ze gebruikte haar eigen naam Constance en haar Indonesische naam Suharti wanneer dat het beste uitkwam. Mevrouw Becking leeft met  het verleden: ze zoekt nog steeds naar veilige overnachtingsplaatsen (al heeft ze haar eigen huis). Ze verzamelt geen spullen, maar kan niets weggooien en bewaart ook items voor andere mensen in haar huis. Het frustreert haar dat drie van haar kinderen wel zijn erkend als oorlogsslachtoffer en vijf niet.

Erik Becking

Zoon Erik heeft de verhalen van zijn familie opgeschreven en geverifieerd (Erik is officier in het leger geweest en is historisch onderzoeker Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea). Hij is – net als zus Gerda – geboren op Nieuw-Guinea en heeft warme herinneringen aan de Papua’s, waartussen zij opgroeiden. Op 15 augustus 2020, tijdens de eerste herdenking van de Japanse capitulatie op de Dam in Amsterdam, heeft hij een toespraak over zijn vader en moeder gehouden (zie https://opapoea.nl/toespraak-de-dam/ ).

Scroll naar boven