Zestig jaar geleden!

Onze vlag

Het is 1 december 1961. Straks komt Papa thuis! Vol verwachting klopt ons hart, daar in ons zelfgebouwde huis op Manggoapi, in de bossen van BARENT MANDATJAN.
 
Motorgeluiden… we vliegen naar de brug… Jaaa, daar is hij! Terug van een lange week werken in de jungle op een eiland bij Manokwari.
Hoogzwangere Stans had heerlijk gekookt en na de oergezellige maaltijd was het ogenblik aangebroken waarop wij met blijde spanning wachtten… de tas met cadeautjes. 
 
Papa nam altijd iets voor ons mee. Wij waren gek op de eenvoudige geschenken die in de ogen van Belanda-kinderen niets voorstelden, maar voor ons grote schatten betekenden. Voor Mama had hij een glimmende groene MATABIAK en voor de anderen een grote schelp waarin je het ruisen van de golven kon horen.
 
Hé, er zat nóg iets in zijn tas… een pakketje in papier… gespannen volgden tien ogen die vingers die dramatisch – zoals alleen Karel dat kon – een puntje uit het papier trokken… een blauw doekje… een zakdoek?
 
Als volleerd goochelaar trok hij het met één ruk uit de tas en zwaaide ermee in het rond.
 
Rood, wit, blauw duikelden de kleuren door elkaar… hij pakte het doek bij twee punten en hield het omhoog. Aan de ene kant een brede rode baan met witte ster en aan de andere kant horizontale blauw-witte banen.
 
Daar stond de grote krijger, de stoere kolonist, de baas van een houtbedrijf… als een kind zijn blijdschap uit te stralen… en keek in de ogen van vijf vragende gezichten.
 
Schaterlachend riep Karel; ‘… NEE, GEEN TAFELLAKEN… NEE, OOK GEEN SPREI… HET IS DE VLAG VAN ONS NIEUWE LAND!
 
Het is de MORGENSTER! De Nieuw-Guinea Raad heeft dit gekozen als de vlag de PAPUA’S… van ONS land. Nederland heeft Nieuw-Guinea onafhankelijkheid beloofd! En dit is ONZE VLAG!’
 
Wij vonden hem prachtig en wilden hem gelijk ophangen. Papa vond het prima… we kapten een dikke bamboe en een uurtje later wapperde de eerste Morgenstervlag op Nieuw-Guinea boven het huis van de Beckings op Manggoapi.
 
SNIK!

Schaterlachend riep Karel; ‘… NEE, GEEN TAFELLAKEN… NEE, OOK GEEN SPREI… HET IS DE VLAG VAN ONS NIEUWE LAND!

Scroll naar boven